Frågor och svar om att arbeta på fjällstation
-
Alla våra lediga jobb finns här. När vi inte har lediga jobb kan du göra en intresseanmälan och få information om när vi börjar rekrytera till olika tjänster och anläggningar.
-
Den fjällstation du har önskat jobba på kommer att titta på din ansökan inom två veckor. Därefter får du svar om du går vidare i processen på den fjällstationen. Om du söker på flera fjällstationer får du löpande informaiton om du ligger kvar i processen och på vilken fjällstation. Och så fortsätter vi rekryteringen till vi har anställt all personal vi behöver, och du får kontinuerligt information så länge du är aktuell eller om du inte gått vidare i processen.
-
Det finns inget krav eller förväntan på fjällvana eller skidåkning för att arbeta med de flesta av arbetsuppgifterna på en fjällstation (guidejobb undantagna). Vi uppskattar sökande med olika bakgrund och vana.
Om man söker till Kebnekaise/Sylarna/Helags/Blåhammaren så vandrar/skidar medarbetare till och från fjällstationen när säsongen börjar och slutar. För detta krävs ingen speciell erfarenhet sommartid men kanske lite erfarenhet av exempelvis längdskidor vintertid. -
Löner och anställningsvillkor följer kollektivavtalet för HRF.
-
Du arbetar i snitt ungefär fem dagar i veckan och är ledig två, oftast efter varandra. Arbetstiden kan variera. På dina lediga dagar finns möjlighet att göra egna turer.
-
Vi har introduktion om STF och anläggningen för alla nya medarbetare i början av säsongen. Du har dessutom introduktion på din avdelning.
-
Vi har personalboende och de ser lite olika ut beroende på fjällanläggning. Oftast delar du rum med någon och det finns gemensamt kök och teverum.
Personalboende är en förmån som du betalar skatt för.
-
På vissa av våra personalboenden är djur tillåtna, men om det är första säsongen som du jobbar hos oss så kan du inte räkna med att kunna ta med djur då vi har begränsat med sådana rum.
-
På de flesta fjällstationer är du inackorderad med helpension och får då all mat lagad. En kostnad för detta dras på din lön varje månad, enligt kollektivavtal.
På Grövelsjön och Abisko äter du personalmat när du arbetar, men lagar egen mat på dina lediga dagar. Det finns då kök i ditt personalboende.
-
Vi kan tillgodose din specialkost när det är gluten- eller laktosfritt, vegetariskt eller veganskt. Vi har inte möjlighet att tillhandahålla specifika livsmedel, exempelvis mandelmjölk, så har du vissa livsmedel som du vill äta regelbundet behöver du ta med det själv.
-
Till många fjällstationer finns det tågstation ganska nära och/eller väg fram till dörren. Vi rekommenderar att välja tåget om du har möjlighet.
Till fjällstationerna som saknar väg vandrar man på sommaren och skidar på vintern.
-
Du delar oftast rum med någon annan, vilket gör att du kan ta med dig begränsat med privata saker. Du behöver så klart kläder och toalettartiklar och du kanske vill ta med dig någon friluftsutrustning. Vill du verkligen ta med din gitarr så går det bra, men lämna gärna biblioteket och skrymmande saker hemma.
-
Majoriteten av de som jobbar hos oss är mellan 20 och 30 år, men det finns även de som är yngre och de som är äldre. Det är inte ovanligt att personer över 50 år jobbar på en fjällstation. Vi uppmuntrar till mångfald och ser gärna olika bakgrund och ålder på sökande.